Súgó

az adatbázis hátteréről

magyar expedíciók

Itt a magyar nyolcezres expedíciók között lehet keresni. Minden olyan hegymászó vállalkozást, aminek keretében magyar állampolgár 8000 méter feletti csúcs megmászásával próbálkozik "magyar nyolcezres expedíciónak" tekintünk. Ezek között szerepel olyan, ami "önálló expedíció" (tehát több hazai mászó társul és önálló logisztikával próbálkozik egy csúcs megmászásával), olyan, ahol csupán egyetlen hazai mászó csatlakozik egy nemzetközi expedícióhoz, és lesznek hibrid expedíciók is, ahol mondjuk a hegymászó / hegymászók az alaptáboron osztoznak másokkal, de a hegyen önállóan mozognak.

Az expedíciók leírását az expedíció adatlapja tartalmazza. Fent vannak a törzsadatok, lent a résztvevők.

Az adatlap további részei (fülek): napló, média és szponzorok

Az adatlap bizonyos elemeire szűrhetünk, másokra nem.

Dátum

Az expedíció kezdete az expedíció indulása (szinte mindig Budapestről), vége pedig a hazaérkezés dátuma.

Ez a tulajdonság szűrhető.

Mikor sikeres egy expedíció?

Egy expedíciót akkor nevezünk sikeresnek, ha legalább egy tagja eléri a főcsúcsot (vagy - több célbavett csúcs esetén - valamelyik főcsúcsot). Igen, ehhez hozzá szoktuk tenni, hogy mindenki térjen vissza épségben, a jelen adatbázis szempontjából a "sikeres" szűrő azonban csak ennyit jelent.

A mező szűrhető.

Eseményhorizont expedíció

A hazai hegymászásban volt és van néhány markáns expedíciós program, ami sok éven és expedíción átívelő munkát végez. Ezek egyike a Klein Dávid által alapított Eseményhorizont program és csapat. Az Eseményhorizont hozta létre és üzemelteti a Magyar Nyolcezres Adatbázist (M8000) is.

A szűrőre kattintva csak az Eseményhorizont által szervezett expedíciók jelennek meg.

O2 használat: tényleges / szándékolt

Egy expedíció elindulhat itthonról azzal a szándékkal, hogy nem használ majd oxigént (vagy azzal a szándékkal, hogy használ majd), de előfordulhat az is, hogy egyes mászók szeretnének palack nélkül mozogni, míg mások nem.

Minden olyan esetben, amikor egyes mászók bizonytalanok szándékaikat illetően, vagy van, aki használ majd, és van, aki nem használ oxigént, a szándék vegyes.

Ezek a mezők szűrhetőek.

baleseti halál

A mező értéke "igen", amennyiben történt halálos baleset az expedíció során. A részletek megismeréséhez a kiválasztott expedíció résztvevőit kell megnézni. Az elhunyt hegymászó adatlapján fekete keretben megtaláljuk a baleset leírását.

A mező szűrhető.

hegység

A 14 nyolcezres közül 10 a Himalájában, 4 a Karakorom-hegységben található. (A Nanga Parbat - bár pakisztáni csúcs - a Himalájában van.)

A mező szűrhető.

csúcs

Az M8000 adatbázisban a 14 (elfogadottan) 8000 méter feletti hegycsúcs szerepel.

A mező szűrhető, szűrésnél kiválaszthatjuk az összes nyolcezrest, vagy csak egy csúcsot.

első megmászás

Az expedíciók jellemző tulajdonsága, hogy történt-e első megmászás a túra során.

Első megmászásnak tekintjük, amikor egy vagy több magyar állampolgárságú mászó először ér el egy csúsot. Első megmászónak számítanak mindazok, akik egyazon napon érik el a csúcsot.

A mező szűrhető és megkülönböztetünk első magya megmászást és első magyar O2 nélküli megmászást!

Szervező szervezet / program

Itt olyan szervezetekre, hegymászó programokra, "csoportosulásokra" (nem feltétlenül jogi személyekre) gondolunk, akik a hazai hegymászás egy hosszabb-rövidebb időszakában több expedíciót szerveztek. Ilyen volt a Magyar Hegymászó Klub, a "Magyarok a világ nyolcezresein" program, a Felfedezők Program vagy e honlap üzemeltetője, az Eseményhorizont is.

A "magánszervezés" ez esetben azt jelenti, hogy a kérdéses expedíció nem program-szerű kereteken belül valósult meg.

Ez a tulajdonság szűrhető.

mászóstílusok

Egy csúcs elérését többféle stílusban meg lehet kísérelni. E stílusok kombinálhatóak.

 

  • alpesi
  • fél-alpesi
  • nagyfalas
  • szóló
  • táborláncos

 

A mező nem szűrhető és az expedíció adatlapjának "törzsadatok" részénél jelenik meg.

ki kicsoda?

"8000-es haláleset" és nem élő személyek

Szomorú de fontos statisztika azoknak a hegymászóknak a leválogatása, akik a magyar "8000-es" expedíciós hegymászás történetének részesei de már nincsenek közöttünk. Figyelem: a két szűrési kritérium nem ugyanazt jelenti. A kiváló Ozsváth Attila 8000-es mászó volt és életét vesztette, de nem 8000-es expedíció során.

a bekerülés kritériuma

  • Az expedíciók adatbázisban azok a magyar expedíciók szerepelnek, amit (részben vagy egészben) magyar állampolgárok kezdeményeztek 8000 méter feletti csúcsra.
  • Ki-kicsoda adatbázisban azok a személyek szerepelnek (magyarok és külföldiek), akik az expedíciók adatbázisban szereplő vállalkozásokban jelentős funkciót töltöttek be. (Pl. hegymászók, alaptábor-vezetők, fotósok voltak.)

miért csak 8000 méter feletti expedíciókat dokumentálunk?

A válasz egyfelől gyakorlati: ez még egy kezelhető merítés. Másfelől: a 8000 méter feletti csúcsok mászása egy sajátos, különleges tevékenység. A magyar expedíciós hegymászás napjainkban ott tart, hogy hamarosan teljesítheti a Himalája Koronája néven ismert feladatot, azaz magyar expedíciók elérik Földünk valamennyi 8000 méter feletti csúcsát. (Ehhez jelenleg még két csúcsot kell teljesítenie magyar mászóknak.)

szűrhető jellemzők

Ezek azok a tulajdonságok, amikre az expedíciók / személyek listázásakor - jobbra fent, a szűrés rész kibontásával - rákereshetünk.

egyéb kérdések

mit nevezünk egy csúcs megmászásának?

Egy csúcs elérésének azt nevezzük, ha a hegymászó az adott hegy főcsúcsáig - tehát elfogadott legmagasabb pontjáig - jut el. Az 1987-es Shisha Pangma expedíció ezért nincs sikeres expedícióként feltüntetve (holott nagyon szép és a hazai expedíciózás szempontjából korszakalkotó eredményt értek el - az un. központi csúcsig jutottak), vagy ezért nem szerepel Barna Dánielnél a Manaszlu megmászása (az előcsúcsig mászott).