Hír

Klein Dávid újra elindult a csúcsra

2016-06-11 10:12:05

2016. április 28-án elindult, hogy első magyarként álljon az Annapurna (8091m) csúcsán.

A hangulatom, mint a hullámvasút: feszültség, a kézzelfogható közelségbe került megmérettetés súlya, a megkönnyebbülés, hogy alaptábori fogságunknak hamarosan vége, vágyakozó pillanatok, amikor érzem, hogy a völgy, az élők világa már annyira közeli, az izgatottság, az "éhség", hogy hágóvasaim megint a hegy jeges lejtőibe haraphassanak... Minden itt van.” – írta Dávid az április 26-i naplójában.

Dávidnak az elmúlt több mint egy hete feszült várakozással telt az alaptáborban. A minden hegymászó számára április közepén a rossz időjárás miatt meghiúsult csúcstámadás óta a hegyen maradt expedíciók csak a jó időjárási ablakot várták, hogy újra megkísérelhessék a  8091 méteres Annapurna megmászását.

 „Ma már az izgatott várakozás dominál... Persze, még mindig érzem a rám váró megmérettetés súlyát, de lélekben már átbillentem: Négy Nap a Világ! - mondogatom. És valóban... A levegőben benne van egy kicsit a búcsú illata is: valószínűleg már csak kétszer alszom a sátramban, ma "zuhanyoztam" utoljára a ponyva alatt, a kedves kis bádog lavórból, reggel megfőztem az utolsó kávémat a kotyogóssal (kicsit lenyomkodtam, így pont elfogyott az is...), és hasonlók...” – olvasható Dávid április 27-i naplójában.

Április 27-én, illetve 28-án körülbelül harmincan indultak el ebben a szezonban utoljára az Annapurna tetejére, többek között az egy személyes Johnnie Walker Annapurna Expedíció is. Dávid a többségtől eltérően egy nappal később indult, mivel az alaptáborból (BC: 4190m) indulva, kihagyva az egyes tábort (C1: 5000m) a jó akklimatizációjának is köszönhetően az első éjszaka már a kettes táborban (C2: 5600m) aludt. Dávid innentől táboronként halad felfelé, hogy a hétvége folyamán oxigénpalack használata nélkül, tiszta eszközökkel sikeresen elérje a csúcsot, és első magyarként álljon ennek a veszélyes hegynek a tetején.

Az életöröm messzebbre visz! Keep walking!

Naponta frissülő információk: Klein Dávid facebook oldalán (www.facebook.com/davidkleinexpedition/)