Hír

Klein Dávid elindult a Himalájába

2018-03-29 10:30:18

Kezdetét vette a Kalifa Himalája Expedíció 2018 - Sisapangma.

Az egyik legismertebb magyar hegymászó, Klein Dávid 2018. március 27-én elindult Budapestről, hogy a tavaszi mászószezonban oxigénpalack használata nélkül érje el a 8027 méter magas Sisapangma főcsúcsát. A reptéren családja és támogatói mellett természetesen barátja és mászótársa, Suhajda Szilárd is búcsúztatta, aki gyermeke közelgő születése miatt most nem tart vele.

A Kalifa Himalája Expedíció 2018 – Sisapangma jelentőségét az adja, hogy ennek a „nyolcezres” főcsúcsán még nem állt magyar állampolgár. A csúcs elérésével már több magyar próbálkozott. 1987-ben a Magyar Sisapangma Expedíció keretében hat magyar mászó érte el a hegy nyolcezer méter feletti elő-csúcsát, beírva ezzel nevüket a hazai hegymászás történetébe. (A 8008 méteres előcsúcsra legutóbb, 2013-ban Lesták Erzsébet ért fel, de a romló időjárás és a nagy hó miatt nem vállalta a kitett gerincen való átkelést a főcsúcsra.)

Érdekessége az idei expedíciónak, hogy Klein Dávid a tibeti expedíció megkezdése előtt egy másik hegyen készíti fel a szervezetét az oxigénhiányos környezetre: a nepáli, 6476 méter magas Mera Peak megmászása után visszatér majd Katmanduba és innen indul majd tovább terepjáróval a kínai határ felé. A Mera Peakre tartó trekkingre Dávidot elkíséri a Kalifa Csapat egy másik tagja is, Deminger Péter, aki szintén nagy izgalommal indult el a himalájai kalandra. Dávid a Sisapangma 5400 méteres alaptáborát végül kétnapos meneteléssel éri el, majd a hegyen folyatja az akklimatizációt.

Az ezt követő hetekben az alaptábor felett egyre magasabban táborokat épít ki és készleteket helyez el. Ilyenkor pár napra elszakad a pihenésre még alkalmas 5400 méter magasan lévő ideiglenes otthonától. Dávid a megfontolt és tudatos hegymászás híve: gondosan megtervezi, és átgondolja stratégiáját. A hegyen valószínűleg a normál úthoz képest valamivel technikásabb, de a főcsúcs elérésére jó esélyt biztosító úgynevezett Inaki útvonalat követi majd. Az expedíció nagyjából 2,5 hónapot vesz majd igénybe, Dávid idén is oxigénpalack és magashegyi teherhordók segítsége nélkül mozog majd a hegyen.  

A ma aktív magyar hegymászók közül Dávid mászta meg a legtöbb 8000 méter feletti csúcsot oxigénpalack nélkül (2003: Gasherbrum II, 2004: Cso Oju, 2015: Manaszlu, 2016: Annapurna). A Kalifa alapítója és tulajdonosa, Sarhan Omar szerint Dávid már eddig is sokat tett a hazai magashegyi mászás sikereiért. Közös célunk, hogy teljesüljön a Himalája Koronája küldetés és elmondhassuk: a világ mind a tizennégy 8000-es csúcsán állt fenn magyar állampolgár oxigénpalack használata nélkül. A Kalifa ezen felül arra törekszik, hogy az expedíciós hegymászás szépségeit és nehézségeit ne csak az elszánt sportolók élhessék át, hanem az mindannyiunk közös kalandja, sikere és öröme lehessen.

A Sisapangma a Föld 14. legmagasabb hegycsúcsa, 8027 méteres magas. A főcsúcs elérése – a veszedelmes és nehéz gerincátmenet miatt – kitüntetett helyet biztosít számára a nyolcezresek között.

 

Kedves Szerkesztők, Újságírók! Dávid mostani expedíciója sem valósulhatna meg a támogatók hozzájárulása nélkül. Mivel névadó támogatónk a Kalifa, kérjük, hogy beszámolóikban az expedícióra annak teljes nevével, Kalifa Himalája Expedíció 2018 – Sisapangmaként hivatkozzanak! Köszönjük szépen!

 

Sajtóinformáció:

Bíró Dániel

kommunikációs manager

Kalifa Himalája Expedíció 2018

Prischetzky Réka

Klein Dávid munkatársa

Eseményhorizont, http://expeditions.hu/

biro.daniel@gilan.hu

+36 70 523 8200

prischetzky.reka@gmail.com

+36 30 393 17 64